|
|
Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców Dyskusje mieszkańców o Nisku i powiecie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniol
Administrator
Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 4868
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nisko Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 18:07, 24 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Hubert44 napisał: |
oko napisał: |
Piernik już się piecze w piekarniku,
więc zapraszam nań użytkowników. |
Ja już się zbieram... Co wziąć po drodze? Wino, piwo czy...? Nie wiem co do piernika pasuje... Aaa i adres podaj, bo gdzie z tym pójdę? |
Ehhh A ja biedaczysko w Rzeszowie o pierniku pomażyć tylko moge... Widze ze oprocz Huberta jest male zainteresowanie... Jak bym był w Nisku to nie omieszkałbym go skosztować...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ...
|
Wysłany: Śro 18:30, 24 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
kolce wszystko usłyszały
tylko tak zaraz pchać się nie chciały...
bo co gdy Oczko zmitrężone
zje całe ciasto ledwie upieczone?
A jeszcze wcale się nie chwaliło,
z jakiego przepisu nam upichciło :>
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oko
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nisko
|
Wysłany: Czw 11:59, 25 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
kaktuska napisał: |
A jeszcze wcale się nie chwaliło,
z jakiego przepisu nam upichciło :> |
A spróbowałam mój przepis stary
bo mi Andrzej dodał kiedyś wiary.
Hubert44 napisał: |
Ja już się zbieram... Co wziąć po drodze? Wino, piwo czy...? Nie wiem co do piernika pasuje... Aaa i adres podaj, bo gdzie z tym pójdę? |
Jak to?to adresu nie znasz?już podaje:oko www.nisko.fora.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Czw 12:12, 25 Sty 2007 Temat postu: Odświeżanie pączków |
|
|
Witaj Oko!
Dopiero dzisiaj zaglądnąłem na forum Niżańskie i przeczytałem Twoje pytanie. Sprawa jest bardzo trudna bo nie da się dłużej utrzymać niezmiennego smaku i konsystencji szeregu wyrobów kulinarnych. Jak też niektóre wyroby muszą odleżeć żeby nabrać swoisty optymalny smak. Czasu też nie zatrzymamy w miejscu, ani też nie da się go cofnąć, chociaż nie raz by się chciało to zrobić.
Ale nie czasami udaje się choć trochę odświeżyć przeleżałe wypieki. Na przykład trochę stare bułki można odświeżyć na parze.
Innym problemem jest utrzymywanie wyrobów kulinarnych dłuższy czas w stanie zakonserwowanym. I tu można wskazać na dwie metody.
Pierwsza bardziej złożona bo wymagająca odpowiednich urządzeń, to przechowywanie wyrobów w specjalnych pojemnikach próżniowych po to by przede wszystkim usunąć tlen, źródło wszelkiego psucia się wyrobów kulinarnych. I tu w telewizji firma Mango reklamuje się z całym zestawem takich pojemników oraz pompką próżniową do odsysania powietrza.
Druga bardziej prosta metoda metoda stosowana przez nasze babcie polegała na usunięciu ze szklanego weka tlenu przez jego wypalenie. W tym celu po napełnieniu weka przeznaczonym do konserwowania wyrobem kulinarnym np kiełbasą. Babcie maczały patyczek zakończony tamponem waty w spirytusie zapalały go i wkładały do otwartego weka czekając chwilę jak ogień zagaśnie z powodu braku wypalonego tlenu. Wtedy szybko wyjmowały patyczek z tamponem i zamykały wek przykrywka na gumkę lub dzisiaj zakręcaną przykrywką.
W przypadku konserwowania kiełbasy domowej roboty. To należy jeszcze taki wek włożyć do piekarnika i kilkanaście minut podpiec tę kiełbasę.
Bratowa mojej żony mieszkająca pod Myślenicami zawsze tak konserwuje na kilka miesięcy zrobioną w domu kiełbasę. Taka kiełbasa jest po wyjęciu zupełnie jak by była świeża i rozpływa się w ustach.
Nigdy ani moja żona ani ja nie staraliśmy się odświeżać starych pączków. Ale korzystając z powyższych doświadczeń radził bym przechowywać takie pączki w pojemnikach w atmosferze beztlenowej jedną z dwu wskazanych metod. A po wyjęciu jeszcze dodatkowo odświeżyć je na parze żeby nabrały wilgoci.
Pozdrawiam Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oko
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nisko
|
Wysłany: Czw 19:09, 25 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Masz Andrzeju rację. Pączki i oponki są jednodniowe, taki ich urok. Dzięki za rady,ale takie pojemniki próżniowe wcale nie są tanie.
A co do piernika to miałeś rację, bo ten wczoraj pieczony nareszcie się udał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oko
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nisko
|
Wysłany: Pią 16:29, 26 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj wypróbowałam przepis Andrzeja na ciasto pierogowe i naprawde rewelacja.Ciasto jest ładne,żółte i dobrze się klei pierogi,no i w smaku oczywiście jest różnica.Polecam wszystkim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Pią 17:15, 26 Sty 2007 Temat postu: Ruskie pierogi |
|
|
Dziękuję za uznanie, ale jak już pisałem to jest przepis wypraktykowany przez moją żonę.
Pozdrawiam Andrzej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ...
|
Wysłany: Pon 1:34, 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Kora orzechowa Jety też już wypróbowana nie był zatrudniany do niej żaden domowy fachowiec, więc ośmielam się twierdzić, że ciasto nie jest zbyt trudne w wykonaniu zgodnie z dodatkową radą było pieczone w 170 stopniach, ale całych 50 minut w piekarniku nie wytrwało. Rodzina zjadła i żyje... sąsiad, który się załapał też przeżył
będę uśmiechać się o kolejne przysmaki kuchenne Jeto
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 17:54, 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
Kaktusko - że po "korze" przeżyć można to wiedziałam. Liczyłam więc na wyraźną pochwałę lub krytykę smaku ciasta, typu: "pyszne, dobre, w miarę, średnie, nienajlepsze, nie na mój gust, nie lubię takich ciast", itp.
Jeszcze kilka przepisów na sprawdzone ciasta zamieszczę na pewno. Musze tylko znaleźć czas na przepisanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ...
|
Wysłany: Pon 21:31, 29 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
auć dobrze wiesz że chodziło mi o cos zupełnie innego
"da się przeżyć" - czyli nawet mi się udało upiec i na dodatek innym smakowało, a prośba o kolejne jest tylko tego potwierdzeniem
kaktuska mówić, że kora być pyszna no
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: ...
|
Wysłany: Sob 0:39, 24 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
JETA napisał: |
Jeszcze kilka przepisów na sprawdzone ciasta zamieszczę na pewno. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 15:35, 26 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Chwilunię Kaktusko - cierpliwości. Obiecałam to dotrzymam. Muszę tylko trochę zwolnić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oko
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nisko
|
Wysłany: Wto 17:34, 27 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
JETO - podaj te przepisy kobieto!
Andrzeju, a co ty upieczesz na Wielkanocne Swięta?
Ty masz zawsze dobre przepisy, ja pamiętam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:58, 27 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Przepraszam Was - gdybym miała przepisy w komputerze - nie byłoby problemu a tak muszę poświęcać duzo czasu na przepisanie. Nie mam go do niestety wcale do niedzieli Wiem - obiecałam. Po niedzieli wywiążę się na stówę.
Ja natomiast ciekawa jestem czy macie jakiś fajny przepis na serow- makowe ciasto???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oko
Honorowy Obywatel Forum
Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nisko
|
Wysłany: Pią 17:33, 30 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
PLACEK SEROWO-MAKOWY
Składniki na makowy:
30 dkg maku
6 jajek
15 dkg cukru pudru
15 dkg masła
1 - 2 łyżki budyniu śmietankowego
płaska łyżeczka pr. do pieczenia
bakalie, zapach migdałowy
Sparzony i zmielony mak dodać do utartych żóltek z cukrem i masłem.
Dodać budyń proszek do pieczenia, pianę z białek, zapach i bakalie.Wylać do blachy na papier posmarowany tłuszczem.
Składniki na serowy:
60 dkg sera
6 jajek
15 dkg cukru pudru
15 dkg masła
1 - 2 łyżki budyniu śmietankowego
płaska łyżeczka proszku do piecz.
zapach pomarańczowy, bakalie
Ser zmielić i wykonać w taki sam sposób jak ciasto makowe.Ciasto serowe wyłożyć na makowe i upiec.
Po upieczeniu polać polewą.
Smacznego JETO
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|