Forum Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców Strona Główna Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców
Dyskusje mieszkańców o Nisku i powiecie


Smakosz
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców Strona Główna -> Hobby
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
aniol
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Cze 2005
Posty: 4868
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko
Płeć: Mężczyzna

 PostWysłany: Śro 18:07, 24 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Hubert44 napisał:
oko napisał:
Piernik już się piecze w piekarniku,
więc zapraszam nań użytkowników.

Ja już się zbieram... Co wziąć po drodze? Wino, piwo czy...? Nie wiem co do piernika pasuje... Aaa i adres podaj, bo gdzie z tym pójdę?


Ehhh A ja biedaczysko w Rzeszowie o pierniku pomażyć tylko moge... Razz Widze ze oprocz Huberta jest male zainteresowanie... Jak bym był w Nisku to nie omieszkałbym go skosztować... Very Happy
 
Zobacz profil autora
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...

 PostWysłany: Śro 18:30, 24 Sty 2007    Temat postu: Back to top

kolce wszystko usłyszały
tylko tak zaraz pchać się nie chciały...
bo co gdy Oczko zmitrężone
zje całe ciasto ledwie upieczone?


A jeszcze wcale się nie chwaliło,
z jakiego przepisu nam upichciło :> Wink
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Czw 11:59, 25 Sty 2007    Temat postu: Back to top

kaktuska napisał:

A jeszcze wcale się nie chwaliło,
z jakiego przepisu nam upichciło :> Wink

A spróbowałam mój przepis stary
bo mi Andrzej dodał kiedyś wiary.
Hubert44 napisał:
Ja już się zbieram... Co wziąć po drodze? Wino, piwo czy...? Nie wiem co do piernika pasuje... Aaa i adres podaj, bo gdzie z tym pójdę?

Jak to?to adresu nie znasz?już podaje:oko www.nisko.fora.pl
 
Zobacz profil autora
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gliwice

 PostWysłany: Czw 12:12, 25 Sty 2007    Temat postu: Odświeżanie pączków Back to top

Witaj Oko!
Dopiero dzisiaj zaglądnąłem na forum Niżańskie i przeczytałem Twoje pytanie. Sprawa jest bardzo trudna bo nie da się dłużej utrzymać niezmiennego smaku i konsystencji szeregu wyrobów kulinarnych. Jak też niektóre wyroby muszą odleżeć żeby nabrać swoisty optymalny smak. Czasu też nie zatrzymamy w miejscu, ani też nie da się go cofnąć, chociaż nie raz by się chciało to zrobić.
Ale nie czasami udaje się choć trochę odświeżyć przeleżałe wypieki. Na przykład trochę stare bułki można odświeżyć na parze.
Innym problemem jest utrzymywanie wyrobów kulinarnych dłuższy czas w stanie zakonserwowanym. I tu można wskazać na dwie metody.

Pierwsza bardziej złożona bo wymagająca odpowiednich urządzeń, to przechowywanie wyrobów w specjalnych pojemnikach próżniowych po to by przede wszystkim usunąć tlen, źródło wszelkiego psucia się wyrobów kulinarnych. I tu w telewizji firma Mango reklamuje się z całym zestawem takich pojemników oraz pompką próżniową do odsysania powietrza.

Druga bardziej prosta metoda metoda stosowana przez nasze babcie polegała na usunięciu ze szklanego weka tlenu przez jego wypalenie. W tym celu po napełnieniu weka przeznaczonym do konserwowania wyrobem kulinarnym np kiełbasą. Babcie maczały patyczek zakończony tamponem waty w spirytusie zapalały go i wkładały do otwartego weka czekając chwilę jak ogień zagaśnie z powodu braku wypalonego tlenu. Wtedy szybko wyjmowały patyczek z tamponem i zamykały wek przykrywka na gumkę lub dzisiaj zakręcaną przykrywką.
W przypadku konserwowania kiełbasy domowej roboty. To należy jeszcze taki wek włożyć do piekarnika i kilkanaście minut podpiec tę kiełbasę.
Bratowa mojej żony mieszkająca pod Myślenicami zawsze tak konserwuje na kilka miesięcy zrobioną w domu kiełbasę. Taka kiełbasa jest po wyjęciu zupełnie jak by była świeża i rozpływa się w ustach.

Nigdy ani moja żona ani ja nie staraliśmy się odświeżać starych pączków. Ale korzystając z powyższych doświadczeń radził bym przechowywać takie pączki w pojemnikach w atmosferze beztlenowej jedną z dwu wskazanych metod. A po wyjęciu jeszcze dodatkowo odświeżyć je na parze żeby nabrały wilgoci.
Pozdrawiam Andrzej
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Czw 19:09, 25 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Masz Andrzeju rację. Pączki i oponki są jednodniowe, taki ich urok. Dzięki za rady,ale takie pojemniki próżniowe wcale nie są tanie.
A co do piernika to miałeś rację, bo ten wczoraj pieczony nareszcie się udał.
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Pią 16:29, 26 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Dzisiaj wypróbowałam przepis Andrzeja na ciasto pierogowe i naprawde rewelacja.Ciasto jest ładne,żółte i dobrze się klei pierogi,no i w smaku oczywiście jest różnica.Polecam wszystkim.
 
Zobacz profil autora
Andrzej Gdula
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 11 Paź 2005
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Gliwice

 PostWysłany: Pią 17:15, 26 Sty 2007    Temat postu: Ruskie pierogi Back to top

Dziękuję za uznanie, ale jak już pisałem to jest przepis wypraktykowany przez moją żonę.
Pozdrawiam Andrzej
 
Zobacz profil autora
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...

 PostWysłany: Pon 1:34, 29 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Kora orzechowa Jety też już wypróbowana Wink nie był zatrudniany do niej żaden domowy fachowiec, więc ośmielam się twierdzić, że ciasto nie jest zbyt trudne w wykonaniu Wink zgodnie z dodatkową radą było pieczone w 170 stopniach, ale całych 50 minut w piekarniku nie wytrwało. Rodzina zjadła i żyje... sąsiad, który się załapał też przeżył Wink

będę uśmiechać się o kolejne przysmaki kuchenne Jeto Very Happy
 
Zobacz profil autora
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

 PostWysłany: Pon 17:54, 29 Sty 2007    Temat postu: Back to top

Kaktusko - że po "korze" przeżyć można to wiedziałam. Liczyłam więc na wyraźną pochwałę lub krytykę smaku ciasta, typu: "pyszne, dobre, w miarę, średnie, nienajlepsze, nie na mój gust, nie lubię takich ciast", itp. Smile

Jeszcze kilka przepisów na sprawdzone ciasta zamieszczę na pewno. Musze tylko znaleźć czas na przepisanie Smile
 
Zobacz profil autora
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...

 PostWysłany: Pon 21:31, 29 Sty 2007    Temat postu: Back to top

auć Embarassed dobrze wiesz że chodziło mi o cos zupełnie innego Twisted Evil

"da się przeżyć" - czyli nawet mi się udało upiec i na dodatek innym smakowało, a prośba o kolejne jest tylko tego potwierdzeniem Wink



kaktuska mówić, że kora być pyszna Very Happy no Exclamation
 
Zobacz profil autora
kaktuska
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 09 Lis 2005
Posty: 731
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...

 PostWysłany: Sob 0:39, 24 Lut 2007    Temat postu: Back to top

JETA napisał:
Jeszcze kilka przepisów na sprawdzone ciasta zamieszczę na pewno.


Rolling Eyes
 
Zobacz profil autora
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

 PostWysłany: Pon 15:35, 26 Lut 2007    Temat postu: Back to top

Chwilunię Kaktusko - cierpliwości. Obiecałam to dotrzymam. Muszę tylko trochę zwolnić. Smile
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Wto 17:34, 27 Mar 2007    Temat postu: Back to top

JETO - podaj te przepisy kobieto!

Andrzeju, a co ty upieczesz na Wielkanocne Swięta?
Ty masz zawsze dobre przepisy, ja pamiętam.
 
Zobacz profil autora
JETA
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 11 Sty 2006
Posty: 537
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

 PostWysłany: Wto 21:58, 27 Mar 2007    Temat postu: Back to top

Przepraszam Was - gdybym miała przepisy w komputerze - nie byłoby problemu a tak muszę poświęcać duzo czasu na przepisanie. Nie mam go do niestety wcale do niedzieli Sad Wiem - obiecałam. Po niedzieli wywiążę się na stówę.

Ja natomiast ciekawa jestem czy macie jakiś fajny przepis na serow- makowe ciasto???
 
Zobacz profil autora
oko
Honorowy Obywatel Forum
Honorowy Obywatel Forum



Dołączył: 04 Maj 2006
Posty: 901
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nisko

 PostWysłany: Pią 17:33, 30 Mar 2007    Temat postu: Back to top

PLACEK SEROWO-MAKOWY
Składniki na makowy:
30 dkg maku
6 jajek
15 dkg cukru pudru
15 dkg masła
1 - 2 łyżki budyniu śmietankowego
płaska łyżeczka pr. do pieczenia
bakalie, zapach migdałowy

Sparzony i zmielony mak dodać do utartych żóltek z cukrem i masłem.
Dodać budyń proszek do pieczenia, pianę z białek, zapach i bakalie.Wylać do blachy na papier posmarowany tłuszczem.

Składniki na serowy:

60 dkg sera
6 jajek
15 dkg cukru pudru
15 dkg masła
1 - 2 łyżki budyniu śmietankowego
płaska łyżeczka proszku do piecz.
zapach pomarańczowy, bakalie

Ser zmielić i wykonać w taki sam sposób jak ciasto makowe.Ciasto serowe wyłożyć na makowe i upiec.
Po upieczeniu polać polewą.


Smacznego JETO
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
To forum jest zablokowane, nie możesz pisać dodawać ani zmieniać na nim czegokolwiek   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum Nisko - forum dyskusyjne mieszkańców Strona Główna -> Hobby Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 5 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach